א-לה גוש - גיליון 714

שיח משפחתי במטבח וסביב השולחן בתיה שהרבני בטוּב טעם / הכותבת, תושבת שכניה, נשואה ואמא לשתי בנות בוגרות. תזונאית קלינית בראייה משפחתית. בעלת תואר שני בתזונה קלינית. עוסקת בליווי אישי ומנחה קבוצות הורים בקליניקה ובזום. מרצה בפני צוותי חינוך ובני Batya496@gmail.com | 0528752787 | www.batya-shaharabany.com נוער. גלוטן- לא מה שחשבת! רית לתזונה בביה"ח רמב"ם, זכורות לי ההדרכות 'כסטאז נצלו ', כך נאמר להם, 'פסח הוא החג שלכם!'לחולי צליאק: את קווי הייצור נטולי הגלוטן הייחודיים לפסח, ומלאו .'עכשיו את המזווה קרוב לשלושים שנה עברו, והיום יש מחלקות שלמות של מוצרים נטולי גלוטן, שלא רק חולי צליאק צורכים. וככל שמחלקות אלה התרחבו, כך הפך הגלוטן – חלבון החיטה שמצוי בחיטה, בשעורה, בשיפון ובכוסמין, שֵם נרדף למרכיב שכדאי להימנע ממנו. האם אכן כך? בואו נעשה סדר: היא מחלה אוטואימונית, הנגרמת מכך שחלבון צליאק הגלוטן תוקף את תאֵי המעי (כאילו היה גוף זר), וגורם למחלה דלקתית במעי הדק. כתוצאה מכך יופיעו כאבי בטן, שלשולים. לא תמיד יופיעו הסימפטומים הללו, והמחלה תתגלה דווקא כתוצאה מאנמיה כרונית או אפילו בעיות פריון. הפתרון למחלת הצליאק, אם כך, הוא הימנעות מוחלטת מגלוטן. מותר לאכול גלוטן, , לכלל האוכלוסייה הבריאהלעומת זאת וההמלצה היא לצרוך אותו כדגן מלא - כלומר, קמחים המכילים את הגרעין השלם כולל הקליפה. כך מרוויחים את כל הוויטמינים, המינרלים והסיבים התזונתיים. : מי שנמנע/ת מגלוטן וצורך/ת מאכלים ללא ובניסוח פשוט גלוטן, מתוך הנחה שהם בריאים יותר - טועה. מה כן חשוב כשבוחרים מוצר מהמדף? כלל האצבע הוא לקרוא מה כתוב במדבקה שבה מפורטים הרכיבים באותיות הקטנות, ולבחון האם יש בהם חומרים לא ברורים (לא ידועים), כמו חומרים מייצבים, עמילן מעובד, חומר משמר, חומרים מחזקי טעם, סירופ גלוקוז ועוד. מדובר בחומרים שאין דרך להשתמש בהם בהכנה ביתית, כלומר מדובר במוצר תעשייתי שכדאי לצרוך ממנו כמה שפחות. מה הבעיה במרכיבים הללו אם הם מאושרים על ידי משרד הבריאות? נכון, מדובר במרכיבים המאושרים לאכילה. צריכה מעטה שלהם אומנם אינה מומלצת אבל אפשרית. אולם צריכה מרובה של מזון תעשייתי מעובד הוכחה כמעלה את הסיכון למחלות שונות, לאי-נוחות במערכת העיכול ולאלרגיות. שורה תחתונה: מכיל גלוטן או לא - בחרו את המוצר בתבונה, לא רק על פי הכותרת שלו. אם אובחנתם כצליאקים, או שהחלטתם מכל סיבה שהיא להימנע או להפחית גלוטן - התייעצו עם דיאטן.ית קליני.ת ובִדקו שהתזונה שלכם מאוזנת, ומכילה מרכיבים רצויים שתורמים לבריאותכם. שנזכה לחג חירות אמיתי, אמן! לקבלת כלים יעילים להתנהלות ושיח סביב אכילה, מוזמנים להצטרף לקבוצת ווטסאפ שקטה - . כאן בקישור'מתכונים וטיפים בראייה משפחתית' https://chat.whatsapp.com/ CezuWCpn0Ue9NIPxD7WU9x 0528752787 או להשאיר הודעה בנייד- להלן מתכון ללא גלוטן, שמתאים לפסח ולימים חמים: גלידה ביתית על בסיס יוגורט (ללא מייצבים) ופירות טריים או קפואים. חיתוכיות מקפא יוגורט מרכיבים (אפשר יוגורט מחלב בקר, 6.5% מ"ל יוגורט 500 כבשים או עיזים) כפות סילאן/ מייפל טבעי (להוסיף לפי הטעם) 5 תמצית וניל וקינמון (לא חייבים) תוספות כיד הדמיון - בתמונה: פירות יער, פסיפלורה, שוקולד מריר מומס. הכנה לערבב בקערה את היוגורט עם הסילאן/ המייפל, תמצית וניל וקינמון. למזוג לתבנית גדולה (אפשר גם תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה). לפזר מעל את התוספות, להקפיא עד להתייצבות מלאה. לפרוס לריבועים ולאכסן בקופסא אטומה במקפיא. תיהנו! חושבים ירוק למען איכות הסביבה 2024 באפריל 18 18

RkJQdWJsaXNoZXIy MjgzNzA=