על קיימות ובניה ירוקה / גידי אהרוני
תרומת הצמחים לבית ולמשרד
האם הייתם רוצים להיות מאושרים יותר, רגועים יותר, בריאים יותר ואף חכמים יותר? המאמר שלפניכם מרחיב את קשת הנושאים שבהם עסק המדור עד היום. הפעם נעסוק בהשפעה המיטיבה שיכולה להיות להכנסת צמחים לבית ולמשרד– על מי שפעיל בהם.
רובנו מבלים חלק ניכר משעות היממה בתוך מבנה. בין אם מדובר בבית, במשרד או במקום סגור אחר. ברוב ימות השנה אנו נוטים לסגור את חלונות המבנה. הסיבות לכך יכולות להיות שונות. לעיתים כדי להימנע מזיהום אוויר, לעיתים בגלל רעש. בחורף, אנחנו משתדלים למנוע "בריחת חום", בקיץ, כאשר אנו ממזגים, אנו מונעים את "בריחת הקור". האם ידעתם שאנו נושמים בין 10,000 ל-20,000 ליטר אוויר כל יום? בכל אחת מנשימות אלה אנו קולטים חמצן חיוני ופולטים CO2 כפסולת שאינה רצויה.
אף כי המוח שוקל כ- 2% ממשקל גופנו, הוא צורך 20% מהחמצן המסופק לגוף. חוסר בחמצן גורם לבעיות בכל מערכות הגוף, אבל השפעתו המהירה ביותר היא על תאי המוח. לכן לסביבה שבה אנו שוהים, לרמת החמצן ולמזהמים בה, השפעה (חיובית או שלילית) על תחושותינו, על הרווחה שאנו חשים וגם על התפוקה שלנו בבית, בעבודה ובכל מקום בו אנו נמצאים [1].
מה יש באוויר פנים חדר או משרד לא מאוורר
אוויר פנים הוא האוויר בתוך המבנה שבו אנו שוהים. אם חלונותיו סגורים ומערכת האוורור בו אינה פועלת, אחרי זמן שהייה מסוים במשרד או בחדר שחלונותיו סגורים, מתחילה תחושת אי נוחות. יכולת החשיבה שלנו פוחתת ועמה התפוקה שלנו. הסיבה לכך היא עליית ריכוז הCO2 – באוויר החדר וכן של חומרים מזיקים נוספים לרבות כימיקלים כגון פורמלדהיד ובנזן, חומרים מסרטנים. מולקולות של פורמלדהיד עלולות להיפלט לאוויר ממטהרי אוויר, מחומרי ניקוי, ממוצרי נייר, מרהיטים העשויים מ"סנדביץ'" ומ"סיבית", ממגבות נייר ומגבונים, מצבעים ולכות שהומסו בחומרים נדיפים – כל אלה מצויים בבתים ובמשרדים רבים. בנזן נמצא בעשן סיגריות, בדיו, בצבעים, במוצרי נפט כמו פלסטיק, בגומי, בסיבים, בדטרגנטים ובצבעים. לאוויר פנים השפעה משמעותית, חיובית או שלילית על מי שנושם אותו. [1]
השפעת הצמחים על אוויר הפנים
כידוע, באמצעות עליהם, קולטים העצים את מולקולות ה- CO2 מהאטמוספירה. בנוכחות אור השמש, מפרקים העלים מולקולות אלה לפחמן ולחמצן. את הפחמן הם מטמיעים בעץ לצורך ייצור פחמימות המשמשות לבניית העץ ועליו. את החמצן הם משחררים לאטמוספירה, ובכך הם מחדשים את החמצן באטמוספירה.
תהליך הטמעה זה, (הפוטוסינתזה), מתבצע ע"י פוטונים הנפלטים מאור השמש, ביום.
תיארתי את התהליך הזה, משום שמסתבר שלא רק השמש פולטת פוטונים ומחוללת פוטוסינתזה. גם מקורות אור מלאכותי עושים זאת. מכאן שגם צמחים הנמצאים בעציצים, בבית, במשרד או במקום עבודה סגור אחר, החשופים לתאורה מלאכותית בלבד, גם הם מפרקים את ה- CO2הנפלט מנשימתם של מי שנמצא בסביבת אוויר הפנים, משחררים חמצן ומשפרים מאוד את איכות האוויר בו.
ממחקרים שבוצעו כדי לבדוק את כלל השפעות הצמחים על אוויר הפנים, עולים ממצאים מעניינים: מעבר להעלאת ריכוז החמצן באוויר, לצמחים בבית ובמשרד יש השפעות נוספות: הם מפחיתים דחק ולחץ ובכך מגבירים את רוגע האנשים. הם מגבירים את האופטימיות, מפחיתים את ריכוז הבקטריות הנישאות באוויר, את ריכוז החומרים הנדיפים והרעילים וגם את לחץ הדם. בנוסף לכך, הוכח כי צמחים הנמצאים בסביבתנו, גורמים לנו להיות יותר נמרצים, מלאי חיים, נינוחים ובעלי חשיבה משופרת יותר.
ממחקרים אלה עולה כי אנשים הפעילים בבית או במקום עבודה בנוכחות מספר עציצי צמחים, תפוקתם גבוהה יותר משל אנשים הפועלים בדיוק באותם תנאים, אבל ללא צמחים בסביבתם. על מחקרים אלה תוכלו לקרוא בכתבת המשך, בגיליון הבא.
מקורות:
- The 3 plants every home should have for clean air. Lisa Bares, Earth911.com22/2/2017