התוכנית המשותפת להטמעת חדשנות ויזמות הייטק במשגב ובערי בקעת סכנין, מתניעה מהלך של שינוי סדר אזורי כלכלי ותעסוקתי
כתבה זו הינה כתבת המשך למפגש ולראיון עם ראש עירית סחנין ד"ר ספוואת אבו ריא וראש מועצת משגב דני עברי, שסימנה את ההשקה והיציאה לדרך של התוכנית המשותפת להטמעת יזמות וחדשנות הייטק במשגב ובערי בקעת סכנין (להלן התוכנית).
בחסות מנהיגות אזורית והשקעות פעילות, יוצאת לדרך תוכנית שצמחה מהשטח, מלמטה, מונהגת ומובלת ע"י מתנדבים שישתפו אותנו להלן במחשבות, בסיבות ובמטרות שמניעות אותם.
ידוע שתעשיות בהייטק (טכנולוגיות עילית, במובן הרחב) הם הקטר הכלכלי הלאומי, בהיבטים של גודל היצוא השנתי והשקעות המדינה במו"פ. עד היום אזור מרכז הגליל לא בא לידי ביטוי ולא דהר עם ועל הקטר הכלכלי הלאומי הזה. תוכניות לעידוד הפריפריה קמות ונופלות עם הצלחות מוגבלות. פה ושם צצים ומתפתחים איי יזמות בכרמיאל, בתל-חי ובכנרת, ובסך הכל יש להם מסה קריטית ואימפקט נמוכים, ומספר קטן של משרות איכותיות חדשות שזמינות עבור כוח אדם איכותי מהאזור.
קבוצה של אנשי הייטק מהחברה הערבית ומהחברה היהודית חברו למהלך משותף, לשם שינוי פני האזור בהיבט הזה.
החבורה שמה לעצמה יעד ואתגר להעלות את האזור על מסילת הקטר הטכנולוגי הלאומי. בפעולה אקטיבית יזמית וממוקדת, חוברה תוכנית פעולה שזכתה להכרה ולתמיכה של מנהיגות האזור והקהילה. למעשה אם תרצו, "קנינו כרטיס" עליה על הקטר, בדמות התוכנית המשותפת.
ההאב החדש שנפתח לאחרונה (קליקה משגב) בפארק תרדיון בשיתוף ובסיוע של הרשות לפיתוח הנגב והגליל, מסמל משק כנפים של סנונית ראשונה של התוכנית.
ההאב הינו רכיב בתוכנית וישמש כעוגן ובית לעידוד יזמים וליצירת קהילה תוססת ואיכותית שתמשוך השקעות מדינה, השקעות פרטיות, קרנות הון סיכון, שיתופי פעולה בינלאומיים, שתמשוך חברות לאזור, תצמיח חברות מקומיות ועוד.
הנחת המוצא של התוכנית הינה הפוטנציאל של אוכלוסיית משגב המשכילה, יחד עם האוכלוסייה הצעירה המשכילה של ערי בקעת סחנין. כוח אדם איכותי, משכיל ויזמי הוא נכס ייחודי, שבהינתן בנייה ותפעול נכון של התוכנית יוכל לייצר שינוי על בסיס נכסי האזור הדמוגרפיים, על בסיס שיתוף פעולה ערבי יהודי ועל השונות כמרכיב עם פוטנציאל לחדשנות וליזמות ייחודיים .
אצל שכנינו בבקעת סכנין יש שינוי מבורך. את בנותיו ובניו סטודנטים /יות במקצועות הנדסה, ניתן למצוא במוסדות ההשכלה המובילים בישראל. לדוגמה, כשלושים אחוז מהסטודנטים בטכניון בזמן נתון הם ערבים, וכששים ושמונה אחוז מהם – נשים.
הגדלת עוגת ההזדמנויות ליזמים, למיזמים ולחברות צעירות, תחת פריסת עוגה קיימת לפרוסות דקות יותר, היא שעמדה לנגד עיניהם של יזמי התוכנית, ואיתה נוצקה המטרה והרצון לשיתופי פעולה אזוריים ובכלל.
נציין שבאזור מורגשת התעוררות יזמית – כרמיאל תעשיה 4.0 (שתרומת אוכלוסיית משגב לכך ידועה ומוכרת), תוסיפו לכך את התוכנית בה מדובר כאן שממוקדת יזמות הייטק, ותוכנית עתידית נוספת של קרן פורטלנד בנושא בריאות. כולן יחד וכל אחת לחוד הן משב רוח מרענן.
תמיכת הרשויות, העלאת הפיתוח העסקי רבתי לסדר עדיפויות גבוה ובפרט – ההייטק. בשילוב עם חבורת היזמים המנוסה, המורכבת מערבים ומיהודים שמובילים בהתנדבות את התוכנית על רבדיה השונים, אנשים מחויבים שהבינו שכדי לעלות על הקטר הכלכלי הטכנולוגי הלאומי חשוב לייסד קהילה יזמית תוססת ואיכותית, תורמים יחדיו לתוכנית שתביא לשינוי אזורי מיוחל.
רצינו לשמוע מקצת מהמתנדבים הרבים הפועלים עוד על החזון של התוכנית, על העיתוי שלה, ובמה היא ייחודית עבורם. דיברנו עם: אלי קולטון, סיון לחמן ושלמה בוקסרמן מעצמון, סאמי מיעארי וחליל שווהאהנה מסכנין, אורית עוז מרקפת, אלון גזית מיובלים ואתי כהן-ליטאנט מקורנית.
אלי קולטון (תמונה)
ממקימי עצמון, אב לשלושה בנים, נשוי לאמנית, שהיא גם המורה הראשונה לאומנות במשגב. מהנדס אלקטרוניקה בעל תואר שני, מעל שלושים שנות עבודה בהייטק, בתפקידי מו"פ וניהול . מקים משותף של קרן הון סיכון וחממה. כיום יזם בתחום אנרגיה מתחדשת ויזם חברתי.
אלי קולטון מסתכל קדימה בתקווה ומשתף במדדים להצלחה: "נבחן את ההצלחה של התוכנית על פני ציר הזמן ביכולת לייצר מעורבות אקטיבית של הקהילות בתוכנית, כולל תלמידי תיכוניים, נחתור להאב פועל ומאכלס יזמים מתחומים שונים, האב שמציע תוכניות הכשרה, הדרכה, תמיכה, ייעוץ והכוונה ליזמים. ההאב יהיה בית חם ועוגן תוסס ליזמים. נשאף להגיע לכעשרים מיזמים אזוריים חדשים בטווח של שנתיים, וסיוע פעיל למיזמים שכבר פעילים. הכל באמצעות סל שירותים איכותי ורחב – שמתבסס גם על תרומת הקהילה, יהווה "הצעת ערך" ייחודית ליזמים וימשוך לכאן יזמים וחברות. הצלחה ביצירה של שיתופי פעולה בין התוכנית לתעשיות האזוריות. אפשר לדווח על "חיבורים ראשוניים איכותיים" עם פארק ההייטק בבר לב, עם חממת טרנדליינס הנפלאה מתרדיון, עם מאיץ הגליל ועם מאיץ גלובלי עתידי, וזו רק ההתחלה.
התוכנית להטמעת יזמות וחדשנות הייטק במשגב ובבקעת סכנין יצאה לדרך. התוכנית מיועדת לענות על הציפיות והצרכים של הקהילה רבתי, קהילת יזמי הייטק ואחרים".
חליל שואהנה (תמונה)
יזם ואסטרטג בתחומי טכנולוגיה וחדשנות, בעל ניסיון של 20 שנה בפיתוח וניהול מוצרי תוכנה. כיום שותף בקרן הון סיכון, מאמין "שביכולת התוכנית עם הצוות המוכשר שנרתם לה ועם כל הסיוע והתמיכה שמקבלים מרשויות אזוריות ומחברות התעשייה, להביא להקמת אקוסיסטם יזמי טכנולוגי תוסס, מפותח וממותג, אשר יצליח להצמיח סטרטאפים ומיזמים מצליחים ברמה בינלאומית, ולהגדיל את ההיצע באזור לתעסוקה במקצועות הייטק קרוב לבית, אזור מבודל בזהות חדשנית וכוח אדח איכותי, וימשוך תעשייה והון סיכון להשקיע ולפתח את עתיד האזור וישים אותו על המפה הארצית והבינלאומית".
שלמה בוקסרמן (תמונה)
בעל קריירה עשירה של מעל 35 שנים כמהנדס תקשורת בחברות מתחומים מגוונים, פנה לעסוק ביזמות הייטק ובמנטורינג לסטארטאפים במסגרות שונות. "כאיש הייטק ותיק אני יודע שמחד ההייטק הוא הקטר שמוביל את המשק הישראלי ומאידך שפוטנציאל האוכלוסייה אליה ההייטק פונה מוצה, ובשל כך הצמיחה של ההייטק והמשק הישראלי כולו צפויה להיעצר בקרוב, אלא אם נפנה לקהלים חדשים. הפריפריה הגיאוגרפית כאן בגליל מתאפיינת באוכלוסייה מגוונת. בחברה הערבית ישנן מגמות של שינוי בבחירת מקצועות הלימוד האקדמיים. מרבית העוסקים בהייטק מאזורנו נוסעים מרחקים גדולים, ליקנעם, חיפה ואף להרצליה, פ"ת ות"א. בעוד מספר שנים יהיו באזור מהנדסים צעירים רבים שמשוועים לתעסוקה במקצועם, ומהנדסים בוגרים ומנוסים שישמחו לעבוד ליד הבית ויוכלו לחנוך את הבוגרים הצעירים. זוהי הזדמנות שלא הייתה כמותה בעבר ועל כן הייתי בין יוזמי תוכנית זו".
שלמה מצביע על הייחודיות: "הייחוד של התוכנית בכך שהיא נתנה את הדעת על שילוב אמיתי של צעירים ומבוגרים, על עבודה משותפת של יהודים וערבים ועל היכרות עמוקה של האזור. התוכנית נהגתה בשיתוף פעולה רחב עם הרשויות, התעשייה האזורית וכמובן תושבי האזור. בשונה מתוכניות אחרות, היא לא הוכתבה מלמעלה על ידי יועצים חיצוניים, ומשכך היא זוכה לשיתוף פעולה פורה מכל הגורמים. ייחוד נוסף הוא בניית האקוסיסטם היזמי המורכב שכבות שכבות, החל מהקהילה היזמית, דרך ההאב שאותו אנחנו חונכים בימים אלו, שיהווה בית ליזמים, המשך במאיץ מוביל, גלובלי שיתחיל לפעול במשגב בקרוב, קשר עם התעשייה המקומית ופארק ההייטק בר-לב ובהמשך תוכניות גם לחממה טכנולוגית ומיתוג אזורי ייחודי".
ד"ר סאמי מיעארי (תמונה)
מהחוג ללימודי עבודה באוניברסיטת תל־אביב, ומהחוג לממשל ומדיניות באוניברסיטת אוקספורד, משמש גם כמנכ"ל הפורום הכלכלי הערבי. מצביע על השינוי הגדול שחל בשנים האחרונות במבנה שוק העבודה. "המהפכה הרביעית ומשבר הקורונה, הגדילו את הביקוש לכוח אדם בתחומי הטכנולוגיה וההייטק. באזור הצפון קיים היצע של עובדים מוכשרים בתחומים אלה, שעד כה התקשו למצוא משרות המתאימות לכישוריהם באזור מגוריהם, ונאלצו לנסוע למקומות עבודה במרכז ובדרום. התוכנית יכולה להביא מקומות עבודה של תעשיות ההייטק והטכנולוגיה המתקדמת לצפון".
אורית עוז (תמונה)
בעלת חברה למיתוג ושיווק גלובלי: "ההבנה שיש כאן כוח אדם איכותי גם במשגב וגם אצל שכנינו באזור, והרצון למצוא פלטפורמה משותפת שתאפשר יצירה של שיתופי פעולה, של פיתוח יזמות, יצירת תשתית למקומות עבודה איכותיים ומתן אפשרות תומכת לבנייה של עסקים חדשים, כל אלה חברו יחד כשנחשפתי לתכנית האזורית. מה שמרשים בתכנית היא ההסתכלות הרחבה על כל הגורמים שיכולים לחבור יחד כדי לתמוך ולעודד פיתוח יזמות אזורית. חיבורים ושיתופי פעולה בין יזמים מכל האזור, מנטורים מהקהילה, חיבורים עם התעשייה והאקדמיה וחיבורים עם גופים נוספים, שפועלים כדי לייצר קהילה אזורית".
אורית עוז רואה בפתיחה של ההאב קליקה משגב את השלב הראשון בתכנית, שלב משמעותי בהפיכת התוכנית מרעיון למציאות "ובקרוב גם הקמת המאיץ, הופכים את התוכנית למשהו ממשי. העובדה שקיים עכשיו מקום שבו ניתן להיפגש, לעבוד, להכיר, ולייצר קהילה סביב עולמות היזמות". ומסכמת: "יש כאן קבוצה מדהימה של אנשים ממשגב, מסכנין ומיישובי האזור שתורמים מזמנם, כל אחד בתחומו, כדי שהתכנית תקרום עור וגידים. אני מאמינה ומתרגשת מהעובדה שהפתיחה של ההאב, כנקודת התחלה תיתן תנופה גדולה לתכנית כולה".
.אתי כהן-ליטאנט (תמונה)
"הייחודיות והפוטנציאל המרכזיים הינם בקהילה הרב תרבותית. כשתושבים מיישובי משגב ומיישובי בקעת סכנין יעבדו ויתפתחו יחד, תתאפשר הקמת מיזמים מעניינים, רלוונטיים לאזור והצרכים שלו מחד, עם יכולת להתפתחות וצמיחה בינלאומית מאידך. הלמידה, העבודה והצמיחה המשותפת של המיזמים, יהוו בסופו של דבר בסיס ליצירת אקוסיסטם וקהילה מאד ייחודיים, עם פוטנציאל להיות דוגמה לחיים משותפים של כל הקהילות המתגוררות בגליל ובישראל בכלל".
אתי, שבעצמה משמשת כיום גם כמנטורית באקדמיה לחדשנות ויזמות שלOpen Valley , בעלת עשרים שנות ניסיון בינלאומי בפיתוח עסקי בינלאומי, ניהול ויזמות במסגרות ובסקטורים מגוונים, מוסיפה: "תפקידה של הקהילה בראש וראשונה להביע בפני צוות ההאב את הצרכים והרצונות שלהם, מה היזמים והיזמים הפוטנציאליים היו רוצים לקבל בהאב. הנושא הזה משמעותי מאד על מנת להתאים את התכנים לצרכים אמיתיים שקיימים בשטח. כמו כן נשמח מאוד אם תושבים מיישובים שונים יצטרפו להאב בתור מנטורים, יועצים, נותני שירותים ומשתתפים בפעילויות השונות של האב. בסופו של דבר ההאב הוא עבור הקהילה והוא יצליח להביא את הצעת הערך האמיתית והאפקטיבית רק אם הקהילה תהיה פעילה בו במגוון רחב של פעילויות".
אלון גזית (תמונה)
מנהל את קבוצת תכנון ובקרת הפרויקטים הגלובלית באינטל. הקבוצה אחראית על תכנון ובקרת פרויקטים בתחום השרתים, מחשבים אישיים ו-IOT – בארה"ב, ישראל, הודו, ומלזיה.
בוגר B.Sc בהנדסת תעשיה וניהול מהטכניון ו-MBA מאוניברסיטת חיפה. אלון נשוי ואב לשלוש בנות, מתגורר ביובלים.
"מאז שעברנו למשגב, לפני כ 12 שנים, אני בתחושה שיש באזור פוטנציאל לא ממומש. הצורך של רבים בנסיעה יומית ארוכה למרכזי תעסוקה בחיפה ובמרכז, והמחסור במרכז מקומי למימוש חדשנות מחליש את הקהילות באזור, יהודים וערבים. במהלך השנים חיפשתי הזדמנות להשפעה אמיתית. ביוזמה זו בפעם הראשונה "הכוכבים מסתדרים": חזון, תוכנית רב מימדית מגובשת, גיבוי אקטיבי של המועצה, שותפות אזורית וצוות מוביל חזק ומחויב".
אלון מצביע על הערך של התוכנית הזו לעומת תוכניות אחרות ואומר: "המטרה היא לאפשר לאנשים אלו מסגרת ממוקדת, תכלסי'ת, ליישום הרעיון תוך מתן מעטפת תומכת ואפשרות סדורה להביא את הרעיון להבשלה. בנוסף המטרה היא לעשות חיבורים בין יזמים מרקעים שונים בכדי לאפשר ריבוי דעות ופתרון בעיות טכנולוגיות מורכבות, ובכך לחזק את הקשר בתוך ובין הקהילות השונות. מאפיין נוסף של הצעת הערך הוא שמדובר בתוכנית כוללת ומקיפה: האב, קהילה יזמית, מטריצת מומחים, מנטורים, תוכנית מאיץ, חממה ועוד".
סיון לחמן (תמונה)
"האזור שלנו משופע בא.נשים חכמים.ות, יוזמים.ות, מוכשרים.ות, בעלי.ות כישרונות מרובים. חלקן.ם עם רקע טכנולוגי, חלקן.ם עם רקע רך יותר. לתת לא.נשים האלה מקום להתכנס ולהחליף רעיונות יכול לייצר סינרגיה שעד היום לא הייתה קיימת פה. יותר מזה, כל הפיתוחים שנעשים על השולחן בסלון יכולים להתפתח בקרקע פורייה שהאקוסיסטם היזמי מאפשר. עם התמיכה הנכונה ניתן לייצר פה המון חברות קטנות שיהפכו לחברות גדולות ושיישארו באזור ויספקו תעסוקה לשלל הא.נשים שישנן.ם כאן. וגם לילדים ולילדות שלנו. אין צורך להיות או פרבר שינה או עובדי רפאל".
סיון, שבעצמה עובדת כמהנדסת כבר עשרים וחמש שנים, ובמסגרת עבודתה פגשה את אקוסיסטם החדשנות הישראלי ואת עולמות הסטארט-אפים הישראליים על גווניהם השונים, מציינת את הערך שהתוכנית תביא לקהילה: "הצעת הערך לוקחת בחשבון את הקהל שיש במשגב, את הצרכים שלו ואת היכולות שלו. כל זאת תוך שמירה על גמישות והתאמות תוך כדי תנועה", ומוסיפה: "אני מאמינה שהחזון הזה אפשרי, ואנחנו צריכות וצריכים לעזור לו להתקיים גם עבור עצמנו וגם עבור הדורות הבאים שגדלים פה. כדי שיישאר פה הדור הבא, צריך שיהיה לו בשביל מה, וכרגע אין. ומאחר שאנחנו האנשים להם חיכינו, הצטרפתי לצוות של התוכנית".
עד כאן הסיפורים, הדגשים והחלומות של יזמי התוכנית. עתה פנייה אליכם, קהילה יקרה:
כדי להכיר את הצרכים והרצון של הקהילה להשתתף בתוכנית ולקחת בה חלק, יופצו בתקופה הקרובה ביישובים, בעיר סחנין ברשתות החברתיות, לינקים לדף נחיתה / אתר ייעודי, שבו ניתן יהיה לשתף באמצעות מענה על גבי שאלון קצר, את ציפיות הקהילה.
אנא שתפו אותנו במחשבות ובצרכים שלכם.
בהזדמנות זו אנו מציעים ליזמי הייטק ולאחרים לבקר בהאב קליקה משגב בתרדיון, להתרשם מההשקעה ומהתנאים (גלישה בחינם במהירות אינטרנט הגבוהה ביותר באזור, באמצעות סיב אופטי), לבחון אפשרות להפוך את המקום לאתר של מפגשים עסקיים ואחרים, ומקום נפלא לקדם בו רעיונות יזמיים.
לפרטים ניתן לפנות: מנהלת ההאב, מיכל בלין 050-9737660
0544610945
נראה בר ביצוע, מאחל הצלחה ליזמים.