קוראים למערכת
נמשך המאבק לקיום פעילות חינוכית בימי שישי לתלמידי כיתות א'-ג'
המאבק לקיום הוראות החוק בעניין פעילות חינוכית בימי שישי לתלמידי כיתות א' עד ג' נמשך. בתאריך 08.05.18 התקיימה פגישה של ועדת חינוך של המועצה על מנת לדון בנושא. הוועדה קיבלה מנדט ממליאת המועצה להציע פתרון לכך שבמצב הקיים היום לא מתקיימת תוכנית חינוכית לתלמידי כתות א' עד ג' בימי שישי, שלא על חשבון ההורים. מדובר במצב שערורייתי שנמשך כבר שנים, שבו משרד החינוך והמועצה אינם מקיימים את הוראות חוק חינוך ממלכתי ותקנותיו, פשוטו כמשמעו.

בישיבה שהתקיימה נכחו במעמד של משקיפים בלבד שני נציגים מטעם ההורים. ועדת החינוך דנה בישיבתה בכמה נושאים חינוכיים, כולם חשובים מאוד, אך סטתה מהנושא שמטריד את ההורים יותר מכל ושלשמו ניתן לה המנדט מהמליאה.
הוועדה הצדיקה סטייה זו מהמנדט שניתן לה בכך שהיא אינה נותנת "מענה נקודתי" לבעיה הזו אלא מעוניינת לטפל במכלול של דברים. הבעיה ה"נקודתית", שאותה ניסתה הוועדה לגמד במהלך הדיון, היא לא פחות מאשר אי קיומה של כל מסגרת חינוכית מטעם משרד החינוך או המועצה בימי שישי שהוא אחד מששת ימי העבודה במשק – כל זאת, בניגוד לחוק חינוך ממלכתי ותקנותיו.
הוועדה הציעה לממן לכל יישוב חצי משרה של רכז חינוך, אשר יהיה אחראי על שלל הפעילויות החינוכיות ביישוב לכלל הגילאים, ובין היתר יפעיל את התוכנית החינוכית בימי שישי לילדי היישוב. הרכז יגייס מדריכים בהתנדבות מקרב נוער היישוב. היה ולא ימצאו מתנדבים, המימון יושת על ההורים. כנ"ל ההורים יממנו את צרכי ההדרכה של הפעילות וכל היבט אחר שלה.
הפגמים העיקריים בהצעת הוועדה:
- היעדר גורם אחראי ומפקח – משרד החינוך או המועצה צריכים לפקח על הפעילות כדי לשמור על רמה נאותה. האחריות לפעילות לא יכולה לרבוץ לפתחם של הורים מתנדבים. הפעילות צריכה להיות ממוסדת בהתאם לתקנים ולכל הוראות הבטיחות של משרד החינוך, כדי למנוע מקרים מצערים כפי שקרה לאחרונה באסון השיטפון נחל צפית.
- תלות במימון ההורים/ יישוב – יפה מאוד לקוות שיהיו מתנדבים להדרכה מקרב הנוער, אך מניסיון זה פשוט לא מעשי בחלק גדול מהיישובים. האחריות למימון מוטלת על המועצה ומשרד החינוך, באופן ובחלוקה שעליה יסכימו ביניהם. העובדה שמשרד החינוך מתנער מאחריותו למימון, כולו או חלקו, אין פירושו שהוא פועל כחוק.
- הסתמכות על נערים כמדריכים – מניסיון שנצבר ביישוב, רמת ההדרכה של תלמידי כיתות חטיבת הביניים והתיכון אינה מספקת. ודאי שהם אינם יכולים להשתלט על תלמידי כיתות א' -ג' שרמת העצמאות, המשמעת ושיקול הדעת שלהם עדיין לא מפותחת. הפקדת ילדים כה צעירים בידי נערים לא מנוסים ולא מוסמכים היא בלתי סבירה.
לסיכום, אנחנו ההורים כבר מנוסים מספיק בהפעלת פעילויות בימי שישי כדי לומר בוודאות, שהפתרון המוצע מורכב מדי ולא יחזיק מעמד לאורך שנים. תלות במדריכים צעירים מדי ולא מקצועיים, תלות במידת ההתנדבות של המדריכים, היעדר פיקוח נאות, תקנים ואחריות של משרד החינוך והמועצה, תלות במימון ההורים שיצמח ככל שמספר התלמידים יקטן – כל המשתנים הללו לא ידועים והופכים את ההצעה למורכבת מאוד ולכזו שנידונה לכישלון מראש. כבר התנסינו בפעילות שהמועצה ארגנה והיא לא הצליחה להחזיק מעמד לאורך זמן, חבל שזה יקרה שוב.
לכן, אנו דוחים את הפתרון המוצע על ידי ועדת החינוך של המועצה. אנחנו מדגישים שאיננו רואים במועצה ספַָּק ובהורים לקוח, כפי שנטען כלפינו. הקשר בין המועצה לבין ההורים הוא קשר של תושבים עם הרשות המקומית שלהם. לא מסובך. שירותי החינוך הם דבר בסיסי שאנחנו זכאים לקבל אותו מהמועצה וממשרד החינוך כמו בכל מקום אחר בארץ.
בשעה הזאת, כשהמציאות כל כך ברורה, מצופה מהמועצה לגלות עמוד שדרה ולעמוד לצד ההורים במאבק מול משרד החינוך. חבל על הזמן הרב שמושקע בפתרונות שאינם קשובים לצורכי ציבור ההורים. הבקשה הייתה ועודנה פשוטה – קיום תקנות חינוך ממלכתי בדבר שבוע לימודים מקוצר כלשונן.
לא ביקשנו יותר ולא נסכים לפחות.
לקבלת עדכונים, כנסו לדף הפייסבוק – "שבוע לימודים מקוצר? לא על חשבוני"
בברכה, בן גלעד – צורית, איתן גבאי – צורית, נועה ניסים – צורית, הדס דגן – גילון,שגית מזרחי – גילון
תגובת המועצה:
נושא פעילות שישי לכיתות א'-ג' עלה בשנה האחרונה והמועצה הציעה להורים את האפשרויות שיש בידה להציע, וביניהן האפשרות לחזור לשבוע לימודים בן 6 ימים.
המענה לבקשת ההורים צריך להגיע ממשרד החינוך ואנו פועלים לכך מול המשרד.
כל זמן שמשרד החינוך לא מעביר תקציבים לפעילות זו, גם לא את החיסכון של המשרד בהסעות בימי שישי,
השתת המימון על המועצה משמעה שכלל הציבור במשגב יממן לקבוצת הורים מסוימת קייטנות בימי שישי לילדיהם.
בברכה, נירית סגל, דוברת המועצה האזורית משגב