מסלול טיול: אל הגרעין העתיק של בענה, כפר ביקרתם?
איתן עומר, מנהל חממת התיירות "ארץ כרמי זית", אשכול בית הכרם
אשכול בית הכרם הוא איגוד ערים המאגד 7 רשויות מקומיות (שמשגב היא אחת מהן), ומביא לידי ביטוי את יתרונה של ה"אזוריות": לפעמים 1+1 שווה 4 או 5. יש תחומים לא מעטים שראייה רשותית צרה פשוט לא רלוונטית בהם. אחד מהם הוא התיירות. את התייר הפוטנציאלי, ישראלי או לא, המבקר בלב הגליל, ממש לא מעניין באיזו רשות נמצא המסלול הזה, המסעדה ההיא או הגלריה היפהפייה של האומן המוכשר. מתג לו את האזור כאטרקטיבי (ותכל'ס- פה קבור הכלב), תן לו חבילת בילוי שלמה – רצוי ליותר מיום אחד, שלב בתוכה מכל טוב האזור, והוא יבוא. וגם יידע לשלם יפה, להשוויץ לכולם בפייסבוק ולהביא אחריו עוד רבים. בשביל זה אנחנו כאן!
וכדי שזה יקרה, צריך לעבוד על המוצר. הרבה (מאד!) פנינים לא מלוטשות יש כאן, ואחת מהן היא הכפר הציורי בענה. דקה וחצי נסיעה מכרמיאל ואתם כאן. כפר ביקרתם?
מה יש לראות כאן? אתם שואלים. הנה רשימה חלקית בהחלט: גרעין עתיק מקסים, כנסיות ציוריות, בתי מגורים אותנטיים, בית בד כמו פעם, סמטאות צרות, נוף מטריף ואוכל מעולה. ואיך שכחתי – אנשים נהדרים ומסבירי פנים, שישמחו לארח אתכם.
בענה מזוהה ע"י חלק מהחוקרים עם הכפר המקראי "בית ענת" שבנחלת שבט נפתלי. העיר נזכרת תחילה כאחת מערי המבצר שיועדו לשבט: "וְיִרְאוֹן וּמִגְדַּל אֵל חֳרֵם וּבֵית עֲנָת וּבֵית שָׁמֶשׁ" (יהושע י'ט, 38). בימי חז"ל מוזכר באזור יישוב בשם "ענת", ובמאה ה-13 מכנה אותה נוסע צלבני בשם Le Beyne. אמנם מהתל הארכאולוגי שבראש הכפר לא נותר מתקופת המקרא דבר (הכל קבור עדיין באדמה וממתין לימים אחרים), אבל מאלף השנים האחרונות לא חסר פה עתיקות.
המסורות המקומיות מספרות על שייח' אל אסדי מצפת, שהשתלט בימי הביניים על הכפר הנוצרי, הידוע כיום כ – דיר אל אסד ("דיר" הוא מנזר בערבית), משך אליו מאמינים בני דת מוחמד, וגירש את תושביו הנוצרים. הללו נמלטו כמה מאות מטרים מזרחה, והקימו את הכפר בענה ככפר נוצרי. הם בנו כנסיות, חצבו מאגרי מים תת קרקעיים (דא עקא – מעיין של ממש אין כאן), זרעו את שדות הפלחה של הבקעה מדרום ונטעו כרמי זיתים לרוב על מצוק ההר התלול. לימים נוספו גם משפחות מוסלמיות אל הכפר השלו, וחיו כאן אלו לצד אלו, תחת גפנם ותחת זיתיהם.
הטיול שלנו יתחיל ממגרש החנייה הגדול שליד חטיבת הביניים של דיר אל אסד (זה ממש על גבול תחום השיפוט שבין שתי הרשויות). שפע החנייה כאן משתלב נהדר עם המרחק הקצרצר מהגרעין העתיק של הכפר, כך שגם למתקשי הלכת נגמרו התירוצים… ופרט מעניין: עד שנות ה-80' האזור הצפוף הזה היה שטח פתוח רחב וירוק, וממש כאן עמדה בריכת האגירה הגדולה של מי הנגר מראש ההר.
מכאן נמשיך מזרחה כ-300 מ' עד לכנסייה האורתודוקסית, המוקדשת לברברה הקדושה. זוהי הכנסייה היחידה בעולם מחוץ לרומא שהוקדשה לנערה המסכנה הזו מהמאה ה-4, שבחרה לחיות כנוצרייה על אפו וחמתו של אביה עובד האלילים, עד שזה רצח אותה נפש. הכנסייה עצמה יפהפייה, עמוסה באיקונות מרהיבות, ובגרם מדרגות ציורי (זהירות, אין כאן מעקה!) המטפס אל גגה ומספק נוף מרהיב על כל הכפר. שמש הכנסייה החביב, עזמי אליאס, ישמח לפתוח לכם את המקום לביקור, ובלבד שתשמרו על קדושת המקום וניקיונו.
צמוד אליה נמצא ביתה של משפחת בולוס. שרידי מפעל ייצור הסבונים הישן שפעל כאן עדיין נראים בחצר, אבל בלילה השתנתה התפאורה והמקום הפך לבית הקולנוע של הכפר! הסרטים שהוקרנו הוגנבו מעת לעת מבית הקולנוע בעכו, ומי שהפרוטה לא הייתה מצויה בכיסו היה מטפס על עץ הברוש שבחצר הצופה אל המסך, או פשוט מתגנב דרך חלל האבן החסרה בקיר. בית קולנוע פעיל כל כך בכפר קטן הוא דבר בלתי מצוי, ולא פלא שדווקא בכפר הזה צמחו שני כוכבי קולנוע ישראליים מוכשרים ומפורסמים- סלים דאו ומוחמד בכרי.
נעפיל כעת אל הנקודה הגבוהה בכפר דרך הסמטה הצרה והציורית שבין בתי משפחות חאזן וח'ורי הנוצריות, למשפחות תיתי ועלי המוסלמיות. ממש מעל נמצאים עדיין שרידי המצודה העותמנית הקטנה ששלטה על בקעת בית הכרם בימי הביניים, שבה היה גם בית כלא אימתני. באותם הימים נקראה הבקעה כולה "שגור אל בענה", ומכאן גבו התורכים את המיסים מחקלאי האזור כולו. כל בית בסמטה הזו ציורי יותר מחברו, ולצידה עמדה גם ה"מוסקוביה"- בית הספר שהקימו הרוסים האורתודוקסים בכפר במאה ה-19.
לא נפסח גם על ביקור בבית הבד של ג'ברא חאזן, שעדיין מרסק את הזיתים באבני הממל הגדולות (גם אם מערכת החשמל בו מחליפה את החמור) ועושה שמן משובח. לצידו נמצא בית ערבי אותנטי שנראה בדיוק כמו לפני 150 שנה – "אהל בית" בכניסה שנועד לבעלי החיים, סלון רחב שמשמש כמרכז החיים בבית בשעות היום וכחדר שינה משפחתי בלילה, וקומת ה"סידי" בה לנים ההורים ולעיתים האורחים.
אבל הבית המרשים ביותר בכפר הוא ביתו של חסן עלי. חסן משמש כדובר אגודת המים "מי גליל", אבל כשיש לו זמן הוא הידען מספר אחת של ההיסטוריה ושל המורשת המקומית. מי שייכנס לחצרו הציורית יזכה לאירוח בסלון ערבי יפהפה, יקבל כוס תה מתוק עם זרעי אניס ושפע סיפורים מחכימים.
ממש ליד נמצאת מסעדת Alista השיקית של סאלח בכרי, והפיצרייה הנהדרת של משפ' חאזן.
את כל זה כדאי ומומלץ לעשות כשבאים לטייל כקבוצה. אז הנה ההזדמנות שלכם –
ביום הבחירות, 23/3, תערוך חממת התיירות של האשכול, "ארץ כרמי זית", יום הפנינג תיירות אזורי: סיורים מודרכים ללא תשלום יצאו לרכס מתלול צורים ולחבל תפן, משחק ניווט משפחתי חווייתי ייערך ביישוב תובל, וכאמור – מורי הדרך יציעו לכם גם סיור מרתק בגרעין העתיק של הכפר בענה.
ההשתתפות בכל הפעילויות- בהרשמה מראש!
עקבו אחרי הפרסומים שלנו ברשתות החברתיות והיישוביות. לא כדאי להחמיץ!