מדור משפטי / עו"ד עופר הבר
סוגיות משפטיות בחיי היום-יום
תוכנית החומש של מדידות נכסים
לפני שנים רבות, היה עוד נחמד יחסית לקבל דברי דואר לתיבת הדואר בביתנו.
בעבר היינו מקבלים מדי פעם, באמצעות הדואר, ברכות לימי הולדת ולקראת החגים היו מגיעות מעטפות מהודרות עם ברכות אישיות. לעומת זאת, כיום,דברי הדואר המגיעים אלינו בדרך כלל, מכילים בעיקר חשבונות לתשלום ונושאים שמרביתנו היינו מעדיפים שלא לקבלם.
בתקופה האחרונה, החלו תושבי האזור לקבל לתיבת הדואר שלהם מעטפות דואר ובהן הודעה לבקשה לתיאום למדידת ביתם לצורכי חישוב חיובי הארנונה.
אין ספק שהתגובה הראשונית להודעה זו, הינה הסתייגות מוחלטת. גם אם הכול חוקי ומוסדר בנכס שלכם, עדיין ביקור של גורם זר בביתכם לצורך בדיקה איננו מלווה תמיד בהרגשה נעימה, אלא כמעין פגיעה בפרטיותכם.
נשאלת השאלה, האם אכן לרשות המקומית או למי מטעמה ישנה הסמכות להיכנס לביתכם לצורכי מדידה? היכן ההגנה על הפרטיות של האזרח? על כך ארחיב קמעה להלן.
לשם מה נחוצה מדידת הנכס?
רבים חושבים שכל רשות מקומית החליטה כך פתאום על דעת עצמה לבצע מדידות נכסים בשטחה, אך במציאות הדבר ההחלטה התקבלה בעקבות הוראה של משרד הפנים. הוראה זו מחייבת רשויות מקומיות לערוך סקר נכסים אחת ל-5 שנים, זאת לצורך אימות הרשומות והבטחת גביית ארנונה לפי השטח בפועל. צעד זה אמור להבטיח תפעול שקוף של נכסי הרשות וגביית המיסים בהתאם למציאות בשטח.
האם יש סמכות לכניסת מודדים לביתנו?
לא מעט פסקי דין עסקו בשאלה העקרונית האם לרשות שביתנו נמצא בשטחה השיפוטי, יש סמכות להיכנס לבית הפרטי שלנו לצורך מדידתו? והאם בכלל כאזרחים, חלה חובה עלינו לאפשר את המדידה?
כאמור, ביצוע המדידות נובע מהוראת משרד הפנים ומפקודת העיריות, אשר מקנות לה את הזכות "להיכנס בכל עת סבירה לנכסים ולערוך בהם בדיקות ומדידות" וזאת לצורך חישוב חדש של הארנונה בכל הנכסים בשטחה, כאשר המשמעות לכך היא כי במידה שאזרח החליט על דעת עצמו לבצע תוספות בנייה בביתו מבלי לדווח על כך, הוא יחויב בהתאם, ואילו אלו שלא ביצעו כל שינוי הנדסי בביתם, יחויבו כדין ללא כל שינוי.
האם ניתן לסרב להכניס את המודד לביתי?
אזרחים רבים טוענים כי כניסת מודד לשטחם הפרטי הינה החלטה בלתי סבירה ופסולה ללא כל סמכות, וזאת בהסתמך על סעיף 7(ב') לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, הקובע כי "אין נכנסים לרשות היחיד של אדם שלא בהסכמה", ולכן אין הם מחויבים לאפשר למודדים להפר את פרטיותם.
החוק מכבד את רצונו של האזרח אשר יחליט להעדיף את פרטיותו, אולם אז, אותו אזרח ייאלץ לקחת בחשבון את ההשלכות העולות מכך. לדוגמה, אזרח אשר בחר למנוע כניסה לצורך מדידה, עובר עבירה פלילית וכך מדידת ביתו תתבצע באופן חיצוני בלבד ובעקבות כך ייתכן מאד שהערכה חיצונית בלבד ללא מדידה פנימית של הנכס, תביא לחיובי ארנונה גבוהים בהרבה מאשר המצב לאמיתו בשטח. לכן, ייטב לאפשר למודדים לעשות את עבודתם בתיאום מראש עם בעלי הנכס, אחרת כאמור, המדידה לא תשקף את המציאות ותפגע באלה אשר לא ביצעו בנייה חדשה ללא היתר.
מה ניתן לעשות לאחר המדידה ?
לאחר ביצוע המדידה בנכס, יקבל האזרח לידיו את תוצאות המדידה וכן את חיוב הארנונה בעקבות כך. במידה שתוצאות המדידה אכן נכונות ומתאימות למצב הקיים בנכס, אזי ניתן להמשיך כאילו דבר לא קרה, אולם במצב שבו, לדעתכם, חלה טעות בחישובי המדידה, עדיף יהיה לבצע מדידה פרטית מטעמכם ולאחר מכן, אם אכן חלה טעות, ביכולתכם להגיש השגה בפני מנהל הארנונה, ובמידת הצורך אם השגה זו נדחית, ניתן גם להגיש ערר לוועדת הערר.
האם המודדים מדווחים על חריגות בנייה?
יודגש, כי תוספות בנייה ו/או הרחבות שבוצעו שלא כדין, מהוות עבירות בנייה, ובגין כך ייתכן שיוגשו כתבי אישום ואף צווי הריסה במסגרת הליכים נפרדים. אומנם המודדים אינם מפקחי בנייה והמדידה הינה, כאמור, לצורך חישוב חיובי הארנונה, אולם בהחלט ישנם מקרים שבהם מדווחות חריגות בנייה שנעשו ללא היתר ואז בדרך כלל תינתן לבעלי הנכס השהות להגיש בקשה להיתר בנייה.
——————————————————————————————————
אין בכתבה זו משום ייעוץ משפטי אישי והאמור בה אינו מהווה תחליף לכך והסתמכות על המידע כאן הִנה באחריות הקורא בלבד.
יובהר, כי זכויות היוצרים במאמר זה הינן של עו"ד עופר הבר וכי אין להעתיקו/או לעשות במאמר כל שימוש ללא הסכמתו.