בטוּב טעם – שיח משפחתי במטבח וסביב השולחן
טעם של בית
כשפסח מגיע יש התרגשות באוויר. הפריחה מסביב. ההתחדשות. הרעננות שבעקבות הניקיונות.
גם במטבח יש התרגשות מסוימת. פסח בשבילי הוא חג ההפתעות. אני מעיזה יותר להמציא אפשרויות חדשות ותחליפים למתכונים השגרתיים של ימות השנה.
לשמחתי אני מצליחה להפתיע את עצמי ואת הסביבה לטובה.
הפעם אשתף אתכם בשני מתכונים שנוסו אצלנו במטבח וזכו להצלחה רבה.
עוגיות שקדים ואגוזים ללא גלוטן
העוגיות הללו מזכירות לי את עוגיות הבוטנים שאבי ז"ל נהג לקנות, ושמור להן מקום מיוחד במגרות הזיכרון שלי.
למרות שהעוגיות נקנו לפני החג, חיכינו בסבלנות ולא טעמנו מהן אפילו לא אחת. בבוקר שלפני קבלת החג ואחרי שריפת החמץ, כשהמטבח כבר התחיל להתמלא בריחות הבישולים לארוחת החג – זה היה הזמן לטעום מהן. כל שנה, כשעוגיות הבוטנים הופיעו שוב בבית, החיבור לטעם ולריח שקשורים לחג המיוחד הזה נוצר מחדש.
עברו שנים.
כל שנה אני נעצרת ליד מדף העוגיות הבוטנים בסופר, מתלבטת אם לקנות לזכר הימים ההם. מסתכלת על כמות הסוכר והחומר המשמר, רוצה להרגיש את הטעם של פעם, וברגע האחרון מחליטה לוותר ולהכין לבד בבית.
אני שמחה לחלוק אתכם מתכון שיוצר איזון בין הזיכרונות והגעגוע לבין עוגיות ביתיות מפנקות:
- מכיל כמות קטנה יחסית של תוספת סוכר ושומן
- עיקר השומן מגיע ממקור השקדים והאגוזים
- ללא צבעי מאכל וחומרים משמרים
זה המתכון.
חומרים
3/4 כוס שקדים טחונים
3/4כוס אגוזי לוז או אגוזי מלך טחונים
1 כוס קמח תפוחי אדמה
1/4 כוס אבקת סוכר
1 כפית תמצית וניל
1ביצה
1/4 כוס שמן קוקוס או שמן קנולה
הכנה
מערבבים הכול יחד לעיסה אחידה. מעצבים כדורים קטנים ופחוסים ואופים כ-15 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
************************
המתכון השני הוא מתכון מלוח ללא ביצים שניתן להכין בשלוש גרסאות: בשרית, חלבית וטבעונית.
היתרונות שלו הם גיוון וצבעוניות, אפשר להתאימו להעדפות ולטעם שלנו ואין צורך בטיגון.
כמובן שכדאי לשתף גם את הילדים בהכנה.
דפי אורז ממולאים
הכנה
בוחרים ירקות שאוהבים ויש בבית – גזר, פלפל בצבעים שונים, בצל, קישואים, וחותכים לרצועות. תוספת נבטים ופטריות טריות מתאימה בהחלט.
מקפיצים את הירקות במחבת עם כף שמן זית – מתחילים מהקשים ביותר ומוסיפים בהדרגה את הרכים יותר.
מתבלים במלח, פלפל שחור, פפריקה/ כורכום אם רוצים.
כדי להוסיף חלבון אפשר לבחור אחת משלוש האפשרויות:
גרסה בשרית – מוסיפים לירקות המוקפצים חזה עוף חתוך לרצועות ומתובל לפי הטעם (מלח, פלפל שחור, פפריקה). מקפיצים כמה דקות..
גרסה חלבית – מוסיפים לירקות המוקפצים גבינת טוב טעם לאפיה 3 אחוז שומן (250 גרם) – היא מוסיפה נפח ועוזרת לחבר בין המרכיבים. אפשר להוסיף גם מעט גבינה בולגרית או גבינה צהובה מגורדת. מתקנים את התיבול לפי הטעם.
גרסה טבעונית – מקפיצים רצועות טופו עם כף שמן זית ותבלינים לפי הטעם (פלפל שחור, כורכום, פפריקה, סילאן) ומוסיפים לירקות המוקפצים.
טובלים את דפי האורז בקערה עם מים פושרים לכמה שניות, ומניחים על קרש חיתוך או נייר אפייה.
שמים כ-2 כפות מהמילוי בקצה הדף, מקפלים את שני הצדדים לכיוון המרכז ומתחילים לגלגל.
.מניחים בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה. מברישים בביצה ומפזרים שומשום
אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-20 דקות עד להזהבה.
מגישים לצד סלט ירקות טרי.
בתיאבון.